De bikini incisie is een door ontwikkeling van de voorste benadering. Hierbij wordt het litteken niet als standaard over de lengte van het bovenbeen gemaakt, maar wordt deze in de liesplooi geplaatst. Technisch is deze benadering moeilijker dan een gewone voorste benadering.

De voordelen voor de patient zijn alleen in het uiterlijk van het litteken, de nabehandeling, herstel en risico’s zijn identiek aan een klassieke voorste benadering. Het belangrijkste theoretische voordeel van de voorste benadering is dat deze volledig spiersparend is. Er wordt een vlak gekozen waarbij geen enkele spieraanhechting los gemaakt hoeft te worden. De gedachte is dat dit een snel herstel kan geven. Het is inderdaad onze ervaring dat patiënten die een voorste benadering hebben gehad snel herstellen.

Een vergelijkende studie uit 2013 van Leunig (orthopedisch Heupexpert uit zwitserland) liet bij vergelijk tussen bikini incisie en gewone voorste benadering dan ook zien doet het enige verschil is de patient tevredenheid over het litteken. Overige zaken als herstel, uitkomst en complicaties waren gelijk voor beide groepen.

Aangezien het risico dus niet groter is bij gebruik van de bikini incisie, kan er dus veilig voor gekozen worden. Echter ook hier, niet iedere patient is geschikt voor deze techniek en zal ook niet iedere orthopedisch chirurg deze techniek kunnen toepassen.